Ta sig hit

Flyg
hotell kreta
Heraklion är Kretas huvudstad, samt staden med flest invånare. Här finns öns största flygplats med många kommersiella flyg fulla av semesterfirare från hela Europa. Heraklion i sig själv är en bullrig och ganska ocharmig stad och ingen stor hit för semesterfiraren – till skillnad från de andra större städerna Chania och Rethymnon.

Kretas andra flygplats ligger utanför Chania, även denna är tungt trafikerad under sommarmånaderna. En välbehövlig utbyggnad och renovering av denna flygplats planeras.

Vill man ta sig till Rethymnon, eller någon däromkring närliggande ort, så kan man flyga till vilken av två ovanstående flygplatser som helst – Rethymnon är nämligen placerat mitt emellan Chania och Heraklion.

Båt
Det går färjor mellan Kretas tre stora städer och diverse destinationer i Grekland, Italien och Turkiet för den som föredrar att resa hit med båt.

Till destinationen
Från de kretenska flygplatserna och hamnarna går det bussar. De går inte alltid så ofta och inte alltid på kvällar och nätter, så i många fall är det smidigare med taxi eller hyrbil om man inte har transfer inkluderad i sin resa.

Ta sig runt på Kreta

Buss
Bussnätet på Kreta är de senaste åren väldigt pålitligt och bekvämt. Bussarna har luftkonditionering och de flesta destinationer på ön finns med i nätet. Buss är också det överlägset billigaste sättet att resa runt på Kreta. En hel del privata bussföretag verkar också, kolla med närmaste turistbyrå eller på hotellet du bor på för mer detaljerad info.

Hyrbil
Det finns otaliga biluthyrningsfirmor på Kreta, såväl på flygplatserna som i turistorterna och i städerna. För att köra på Kreta rekommenderas det att man är van bilförare, för på de kretenska vägarna råder inte sällan kaos. Största försiktighet och full koncentration krävs, samt en förmåga att ”hänga med i flödet”. Med det sagt ger en egen bil fantastiska möjligheter att se delar av denna mångfacetterade ö som man annars missar.

Taxi
Det finns gott om taxibolag på Kreta och i regel är chaufförerna både vänliga och hederliga. Vid flygplatserna hänger listor över hur mycket en taxiresa därifrån till olika destinationer kostar. Acceptera inte högre priser än vad som står på dessa listor.

Båt
Båt är det helt klart mysigaste sättet att ta sig runt mellan olika destinationer på Kreta. Det går mängder av olika små (och större) båtresor på ön varje dag och vissa ställen kommer man inte till på något annat sätt. Hör efter vid din destination vad som finns i närområdet.