Sol och bad

Västra Kreta

Elafonissi
hotell kreta
Denna strand är Greklands i särklass vackraste. Hit vallfärdar folk, såväl greker som turister från andra länder, för att njuta av en rosaskimrande, finkornig strand och klart, turkost vatten. Känslan av att man hamnat i Maldiverna är påtaglig. Under högsäsong är det tyvärr lite för mycket folk här, men kommer man i maj/juni eller september/oktober kan man njuta ohämmat. Här finns solstolar och parasoller, ett par små kantiner som serverar drycker och snacks, samt en badvakt.

Platanias
Platanias ligger alldeles utanför Chania stad. Det är en turistort på alla sätt och vis och i många år har människor från norra Europa vallfärdat hit. En lång, bred, gyllene sandstrand med alla förnödenheter en turist kan tänkas behöva är anledningen. Här är mycket folk under högsäsong, vilket man kan förstå och stället passar de flesta, förutom möjligen de som söker en lugn strand utan för mycket folk.

Paleochora/Pahia Ammos
Paleochora är en ljuvlig by på sydvästra Kreta. Stället är vant vid turister och har allt man behöver, men är långt ifrån sönderexploaterat. Den långa stranden som löper längs Paleochoras västkust är av skön, gyllene sand och kantas av att lagom antal parasoller och solstolar. Alla får plats här, även under högsäsong, och en avsedd bit av stranden tillägnas nudister.

Centrala Kreta

Preveli
Denna unika strand ligger vid mynningen av en flod och kantas av en palmskog som saknar motstycke i den grekiska övärlden. Man tar sig hit antingen via ett spännande promenadstråk över berget, eller med båt.

Rethymnon Beach
Denna strandremsa är hela 12 km lång, vilket gör den till en av de längsta i hela Grekland. Stranden har sin start vid Rethymnon stad och fortsätter därifrån västerut. Ju längre bort från staden man kommer, desto glesare blir stranden på folk. Solstolar och parasoller finns tillgängliga.

Plakias
På södra Kreta ligger Plakias med en lång och bred sandstrand och gott om plats för alla och envar. Tycker man om att bada och sola naken så är detta tillåtet på östra delen av stranden.

Östra Kreta

Hersonissos
Hersonissos är Heraklionområdets populäraste resort och ligger nära 3 mil öster om den stora staden. Vid Hersonissos finns massor av stränder, allt från sandiga turistmagneter till lite ruffigare stenstränder.

Agios Nikolaos
Runt Agios Nikolaos finns också många stränder, några av guldkornen är sandstränderna Chavania, Kitroplateia och Amoudi samt Almiros. Almiros är perfekt för barnfamiljer tack vare sitt grunda vatten.